Minőségi érveink – Hogyan érzi magát a beteg?

A sajtótájékoztatón Prof. Dr. Kiss István, a Magyar Hypertonia Társaság (MHT) elnöke, az ÉRV Program és az ÉRV Regiszter MHT-koordinátora és dr. Farkas Katalin, az MHT vezetőségének tagja, az ÉRV Program és az ÉRV Regiszter programvezetője foglalták össze a program eddigi eredményeit. Az Ereink Védelmében Program kiterjesztéseként létrejött ÉRV Regiszter programot a Magyar Hypertonia Társaság a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társasággal együttműködve, az Egis Nyrt. támogatásával koordinálja. A szakértők célja, hogy valós képet kapjanak a Magyarországon lévő perifériás érbetegek számáról, arányáról, és valódi egészségi állapotáról. A program vezetői elmondták, hogy idén áprilisra az ÉRV Regiszter Programhoz már több mint 54 000 páciens csatlakozott, így a regiszterbe került betegek száma tavaly óta ismét megduplázódott. Országszerte már több mint 200 családorvosi praxisban lehet a Regiszterbe bekerülni és ez a szám hétről-hétre nő. A szervezők az idén tavasszal az ÉRV Regiszter Programot is kiterjesztik: nagyszabású felmérést indítanak, amely során a betegek életminőségét vizsgálják. A nemzetközi alapokon nyugvó Életminőség Felmérés célja, hogy a betegek általános egészségi állapotának felmérése mellett választ keressen arra is, „Hogyan érzi magát a beteg?” Az életminőség egyre gyakrabban használt kifejezés. Legfontosabb célunk természetesen egészségünk megőrzése, azonban a megfelelő életvitel akkor is fenntartható, sőt javítható, ha már kialakult egy, akár az életünket végigkísérő betegség. Az életminőség felmérés célja a programba bevont, perifériás érbetegségben és/vagy magas-vérnyomásban szenvedő páciensek életkörülményeinek javítása. A vizsgálat alapja nemzetközileg validált életminőség-kérdőív, amely széles körben felhasználható a különféle egészségügyi állapotok és kezelések értékelésére, segítségével egy index-szel jellemezhető az egészségi állapot. A kérdőívet a válaszadók önállóan, néhány perc alatt kitölthetik. A szervezők reményei szerint az Életminőség Felmérés megmutatja majd, hogy a perifériás érbetegségben szenvedők életminősége mennyiben tér el például a magasvérnyomás-betegségben szenvedők átlagos életminőségétől, de hosszabb távon az is kiderülhet, hogy a megfelelő kezelés gyakorol-e hatást – és ha igen milyen mértékűt – a beteg életminőségére. A kapott eredmények elősegíthetik a betegek számára a minőségi élet elérését és fenntartását. A sajtótájékoztatót tartó szakemberek arról is beszéltek, milyen okok miatt hagyja abba a betegek egy része a terápiát, mit lehetne tenni ennek elkerülésére, illetve, hangsúlyozták az egészséges életmód szerepét a gyógyulásban. A perifériás érbetegséggel, a boka/kar index méréssel, az ÉRV Regiszterrel kapcsolatos tudnivalók megtalálhatók a www.ervprogram.hu honlapon, vagy megtudhatók az ország bármely részéből helyi tarifával hívható (06) 40/918-020 számon. Újdonság, hogy a weboldalon szakértő válaszol az írásban feltett kérdésekre.

További híreink

TOP 50-ben az Egis
Közzétette a HVG a hazai vállalatok 2010-es ötvenes toplistáját. Társaságunk az export-árbevétel alapján a 35. helyen áll, a legtöbb alkalmazottat foglalkoztatók között a 28. az Egis, a legnagyobb adózott eredményű cégek listáján a 26.

Első Fenntarthatósági jelentésünk
Elkészült vállalatunk első Fenntarthatósági jelentése. A 2009/2010. üzleti évre vonatkozó, független minősítő által tanúsított jelentésben bemutatjuk a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos stratégiánkat, társadalmi szerepvállalásunkat, környezeti hatásaink mérséklésére tett erőfeszítéseinket és munkatársaink iránti elkötelezettségünket.

Elismerés Dr. Simig Gyulának és Dr. Ujfalussy Györgynek
Dr. Simig Gyula, az Egis kutatási igazgatója és Dr. Ujfalussy György, az Egis gyógyszerfejlesztési igazgatóhelyettese kapta a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának aranyérmét a Kar kutatási és oktatási tevékenysége érdekében végzett kiemelkedő szakmai munkájukért.

A gyógyszertörvény veszélyezteti az Egis k+f tevékenységét
A 2011. július elsején kihirdetett gyógyszertörvény veszélyezteti az Egis kutatás-fejlesztési tevékenységét és összességében kockáztatja a magyarországi innováció jövőjét.

Kitüntették dr. Marosffy Lászlót
Az Egisben eltöltött harminc év gazdasági irányításáért, valamit a cég privatizálásában és tőzsdei bevezetésében vállalt szakmai munkájáért dr. Marosffy Lászlónak, az Egis korábbi gazdasági igazgatójának a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikereszt (polgári tagozat) kitüntetést adta át március 15-e, nemzeti ünnepünk alkalmából Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.