“Csak egy kis horzsolás…” Hogyan védjük sebeinket az elfertőződéstől?

Régóta tudjuk, hogy a sebek és környezetük tisztán tartása létfontosságú a későbbi szövődmények elkerülése érdekében. A szennyezett sebek jóval nehezebben gyógyulnak, különösen nyáron, amikor kórokozók rendkívül gyorsan szaporodnak.

Azt javasoljuk, hogy a seb fertőtlenítése alkohol vagy jódtartalmú fertőtlenítőszerrel történjen. A jód például kiválóan alkalmas a baktériumok, vírusok, gombák és protozonok (kizárólag gazdaszervezetben életképes egysejtűek) elpusztítására. A sebbe került szennyeződéseket (például port és homokot) ugyancsak fertőtlenítőbe áztatott vatta segítségével távolítsuk el.

A hintőpor használatát manapság egyre kevésbé részesítik előnyben, talán valóban elég, ha a vérzés elállítás után csak steril kötést használunk.

Kisgyerekes családoknál, természetjáróknál jó, ha mindig van sebfertőtlenítő, amelyek közül az EGIS a többféle kiszerelésben (30, 120 és 1000 ml-es flakonban) is kapható Betadine oldatot ajánlja.

További cikkeink

Az egyetlen dolog, amit nem szeretünk a nyárban
A nyár az utazások, kirándulások és felhőtlen szórakozás mellett sajnos az ételmérgezések, bélfertőzések szezonja is. Hiába az óvatosság, a baktériumok és más kórokozók a nyári melegben annyira gyorsan szaporodnak, hogy a hasmenéssel járó betegségek kialakulása nem csak rajtunk múlik…

C-vitamin bevitel télen – fontosabb, mint bármikor!
Télen, amikor nem bővelkedünk friss gyümölcsben, zöldségben, tehát a természetes C-vitamin beviteli lehetőségeink beszűkülnek, igen fontos, hogy mégis megfelelő szinten tartsuk vitamin szintünket. Ezzel hozzájárulhatunk immunrendszerünk hatékony működéséhez és elkerülhetjük a komolyabb betegségeket.

Gyors és hatékony megoldás légúti megbetegedésekre
Hideg időben gyakoriak a légúti megbetegedések, amelyek kezelését érdemes minél hamarabb megkezdeni.

Tavasszal is vigyázzunk magunkra!
A tavasz és a jó idő közeledtével egyre inkább vágyunk a természetbe, hogy a hosszú téli hónapok után testünket kirándulással, túrázással, kedvenc sportjaink űzésével felfrissíthessük. Ilyenkor – mint máskor is – sajnos előfordulhatnak kisebb-nagyobb balesetek: rándulások, izomsérülések, sebek, amiket minél hamarabb és minél gyorsabban érdemes kezelni, hogy elkerüljük az esetleges komolyabb problémákat.

Modernkori betegségek: hasmenés és székrekedés
Felgyorsult századunkban sajnos sok fontos dologra nem jut időnk. Ilyen például az egészséges táplálkozás. Ha nem megfelelő a táplálék minősége és/vagy mennyisége, könnyen okozhatunk magunknak kellemetlen meglepetést: székrekedést vagy éppen hasmenést.